Parteneri:
Prin intermediul unor interfete grafice intuitive, special concepute pentru a fi usor de utilizat, programul de gestiune si de vanzare POB Soft Retail este simplu de folosit oricare ar fi nivelul de instruire în domeniul comertului si IT.
Fiind format din 3 module: POB Server, POB Backofiice si POB Retail, suita POB Soft permite configurarea unor retele complexe.
EMAG

HOTARARE nr. 940 din 29 august 2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii zootehniei nr. 72/2002

Prezentele norme metodologice reglementeazã modul de aplicare a prevederilor Legii zootehniei nr. 72/2002.



    ART. 1
    Prezentele norme metodologice reglementeazã modul de aplicare a prevederilor Legii zootehniei nr. 72/2002.
    ART. 2
    (1) Activitatea zootehnica reprezintã complexul de mãsuri şi acţiuni de creştere, nutritie, ameliorare, reproducţie şi protecţie a animalelor, desfãşurate de crescatorii de animale în scopul obţinerii de produşi şi produse animaliere.
    (2) Produsii animalieri sunt produsii vii obţinuţi de la animale şi materialul biologic de reproducţie.
    (3) Produsele animaliere sunt: laptele ca materie prima, carnea în viu, ouale de consum, lana, pieile, pielicelele şi blanurile, mierea naturala şi produsele apicole, gogosile de viermi de mãtase, penele şi puful, parul, precum şi alte produse care nu sunt supuse transformãrilor industriale.
    ART. 3
    Crescatorii de animale pot alege specia, rasa şi categoria de animale pe care doresc sa le creascã, precum şi sistemele de hranire, întreţinere, reproducţie, ameliorare şi valorificare a animalelor sau produselor animaliere, cu respectarea legislaţiei în vigoare şi a prezentelor norme metodologice.
    ART. 4
    (1) Creşterea şi exploatarea animalelor reprezintã totalitatea activitãţilor şi metodelor folosite în scopul punerii în valoare a potenţialului genetic al efectivelor de animale, pentru obţinerea de produşi şi produse animaliere de calitate şi competitive.
    (2) Creşterea şi exploatarea raţionalã a animalelor trebuie sa asigure aplicarea principiilor moderne de creştere, în condiţii de specializare, concentrare, intensificare, industrializare şi integrare, în vederea valorificãrii eficiente a acestora.
    (3) În organizarea exploataţiilor zootehnice trebuie sa se ţinã seama de resursele materiale, umane, condiţiile agroecologice, tradiţie şi de posibilitatea obţinerii unor produse ecologice, prin folosirea unor tehnologii de creştere a animalelor cat mai eficiente.
    ART. 5
    (1) În scop statistic crescatorii de animale, indiferent de statutul juridic şi de activitatea zootehnica desfasurata, au obligaţia de a declara şi de a solicita înscrierea în registrul agricol a efectivelor de animale pe care le deţin.
    (2) Crescatorii de animale care desfãşoarã activitãţi zootehnice furnizeazã specialiştilor agricoli din cadrul direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, informaţii lunare operative, care vor avea caracter confidenţial, privind efectivele de animale, productiile realizate şi/sau procesate, indicatorii de preţ, de producţie şi de valorificare.
    (3) În vederea asigurãrii unui sistem informaţional statistic exploatatiile zootehnice vor tine evidente proprii privind efectivele şi productiile realizate, dupã un model care va fi aprobat prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.
    ART. 6
    Individualizarea animalelor este obligatorie şi se constituie ca baza de date pentru evidenta centralizata a efectivelor de animale, la care au acces instituţiile din subordinea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
    ART. 7
    Departamentul de Comerţ Exterior va elabora, cu consultarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, normele de acordare a licenţelor pentru exportul de animale vii.
    ART. 8
    (1) Prin ordin comun al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi al ministrului sãnãtãţii şi familiei se vor aproba norme privind parametrii de calitate şi salubritate pentru producerea, importul, controlul calitãţii, comercializarea şi utilizarea nutreturilor simple, combinate, aditivilor nutritivi, substanţelor energetice, biopreparatelor furajere, substanţelor minerale şi a nutreturilor speciale.
    (2) Producãtorii de nutreturi simple de orice fel, de nutreturi combinate şi nutreturi speciale sunt obligaţi sa ia mãsurile necesare pentru a produce nutreturi la nivelul indicilor de calitate prevãzuţi în normele elaborate de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, sa depoziteze şi sa conserve nutreturile produse, în condiţii corespunzãtoare, pentru a nu se degrada prin intemperii, infestare cu insecte, larve şi mucegaiuri, contaminare cu substanţe chimice sau impurificare cu diferite corpuri materiale strãine nutritiei animale.
    (3) Obligaţiile prevãzute la alin. (2) revin şi celor care dispun încãrcarea de nutreturi în mijloacele de transport de orice fel şi manipuleaza sau transporta nutreturi.
    (4) Nutreturile combinate şi nutreturile speciale se produc pe baza unor retete de fabricaţie elaborate de specialişti în nutritie, în concordanta cu cerinţele bioproductive ale speciilor şi categoriilor de animale pentru care au fost produse.
    (5) Se interzic producerea, comercializarea şi utilizarea nutreturilor de orice fel, necorespunzãtoare din punct de vedere calitativ şi al indicilor de salubritate.
    ART. 9
    (1) Organizarea activitãţii de imbunatatire şi exploatare a pajiştilor la nivel naţional se face pe baza unei strategii pe termen mediu şi lung, întocmitã de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, care se aproba prin ordin comun al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi ministrului administraţiei publice.
    (2) Obiectivele strategiei de organizare şi exploatare a pajiştilor sunt urmãtoarele:
    a) stabilirea dimensiunii şi potenţialului de producţie;
    b) stabilirea structurii şi distribuţiei pe forme de relief;
    c) gruparea pajiştilor dupã factorii limitativi ai producţiei de masa verde;
    d) stabilirea acţiunilor tehnice necesare pentru ameliorarea pajiştilor;
    e) stabilirea mãsurilor şi acţiunilor privind exploatarea raţionalã a pajiştilor;
    f) organizarea transhumantei ovinelor.
    (3) Parametrii tehnici şi metodologia recomandatã deţinãtorilor de terenuri agricole folosite pentru furajarea animalelor se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.
    ART. 10
    (1) Pe baza strategiei de organizare şi exploatare a pajiştilor specialiştii din cadrul direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, din unitãţile de cercetare ştiinţificã de profil, în colaborare cu unitãţile specializate, autorizate pentru îmbunãtãţirea şi exploatarea pajiştilor, vor întocmi amenajamente pastorale pentru fiecare pajiste, în care se vor înscrie acţiunile tehnice şi mãsurile organizatorice de ameliorare şi exploatare.
    (2) Pana la realizarea amenajamentului pastoral lucrãrile de imbunatatire şi exploatare a pajiştilor se vor desfasura pe baza unor planuri anuale de lucru întocmite de specialişti în domeniu împreunã cu consiliile judeţene şi consiliile locale.
    ART. 11
    Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, la propunerea direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în funcţie de resursele financiare, va aloca din fondul de ameliorare a fondului funciar sumele necesare repunerii în valoare a suprafeţelor de pajişti degradate sau poluate, care şi-au pierdut total ori parţial capacitatea de producţie.
    ART. 12
    (1) În vederea coordonãrii şi controlului activitãţii de ameliorare a animalelor Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, prin organele de specialitate din subordine, certifica patrimoniul genetic din zootehnie, stabileşte criteriile de selecţie, modul de acreditare şi obligaţiile deţinãtorilor de patrimoniu genetic.
    (2) Unitãţile care deţin în scopul creşterii, exploatãrii, selecţiei, testarii efective de animale care constituie patrimoniu genetic sunt recunoscute ca ferme de elita şi sunt atestate de cãtre Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, la propunerea unitãţilor de specialitate din subordine.
    (3) Normele tehnice şi instrucţiunile privind controlul oficial al performantelor zootehnice se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.
    (4) Pentru populatiile de animale restrânse numeric, în pericol sau pe cale de dispariţie, se elaboreazã programe de conservare, la propunerea instituţiilor abilitate, care se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.
    ART. 13
    Pentru avizarea importurilor şi exporturilor de animale de reproducţie, material seminal, embrioni şi oua de incubatie se elaboreazã norme tehnice care se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.
    ART. 14
    Normele tehnice privind înfiinţarea şi conducerea cãrţilor de rasa - registre genealogice - se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.
 

    
Data adaugarii: 11/03/2013 19:30:38
Numarul de comentarii: 0
CAUTARE:

Selecteaza o categorie:

Text:


Acum pe site:
Urmareste-ne pe:
Parteneri agro:
Targuri agro:
Parteneri turism: