Fonduri europene in agricultura
Dragi prieteni,
In Consiliul European extraordinar din 22-23 noiembrie, vor fi negociate alocarile destinate ROMANIEI in ceea ce priveste fondurile europene, guvernul anuntand ca va fi infiintat un grup de lucru pentru negocierea alocarilor destinate Romaniei in bugetul UE 2014-2020. Astfel, consiliul va fi format din primul-ministru, toti ministrii cu exceptia celui al Apararii, precum si presedintii Comisiei Nationale de Prognoza si Institutului National de Statistica, conform unei hotarari aprobate recent de Guvern.
Romania ar putea fi unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor europene pentru perioada 2014-2020, in special in cazul fondurilor pentru agricultura, pe care Comisia Europeana intentioneaza sa le plafoneze la nivelul lui 2013, si chiar sa le creasca substantial pentru regiunile sarace.
Avand in vedere aceste aspecte, pagina noastra
- FONDURI EUROPENE IN AGRICULTURA -
va suporta multiple modificari de forma si de fond
odata cu stabilirea noilor programe
Viitoarele programe (2014-2020)
In noiembrie 2010, Comisia Europeana a publicat primele sale idei privind viitorul politicii de coeziune a UE, dupa perioada actuala de programare care se incheie in 2013.
Europa 2020 propune trei prioritati care se sustin reciproc:
- crestere inteligenta: dezvoltarea unei economii bazate pe cunoastere si inovare;
- crestere durabila: promovarea unei economii mai eficiente din punctul de vedere al utilizarii resurselor, mai ecologice si mai competitive;
- crestere favorabila incluziunii: promovarea unei economii cu o rata ridicata a ocuparii fortei de munca, care sa asigure coeziunea sociala si teritoriala.
UE trebuie sa defineasca directia in care vrea sa evolueze pana in anul 2020. In acest scop, Comisia propune urmatoarele obiective principale pentru UE:
- 75% din populatia cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani ar trebui sa aiba un loc de munca;
- 3% din PIB-ul UE ar trebui investit in cercetare-dezvoltare (C-D);
- obiectivele "20/20/20" in materie de clima/energie ar trebui indeplinite (inclusiv o reducere a emisiilor majorata la 30%, daca exista conditii favorabile in acest sens);
- rata abandonului scolar timpuriu ar trebui redusa sub nivelul de 10% si cel putin 40% din generatia tanara ar trebui sa aiba studii superioare;
- numarul persoanelor amenintate de saracie ar trebui redus cu 20 de milioane.