Parteneri:
Prin intermediul unor interfete grafice intuitive, special concepute pentru a fi usor de utilizat, programul de gestiune si de vanzare POB Soft Retail este simplu de folosit oricare ar fi nivelul de instruire în domeniul comertului si IT.
Fiind format din 3 module: POB Server, POB Backofiice si POB Retail, suita POB Soft permite configurarea unor retele complexe.

Achim Irimescu: În privința subvențiilor, a fost necesară găsirea unei soluții prin care OMC-ul și partenerii internaționali să fie „păcăliți”

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că atât comisarul dacian Cioloș, cât și Comisia Europeană (CE) au fost nevoiți să găsească o soluție prin care să „păcălească” OMC-ul și partenerii internaționali în ceea ce privește subvențiile interne acordate, plăți care, în opinia celor de la OMC, ar distorsiona piața și concurența internațională.

În noua Politică Agricolă Comună (PAC), „una complicată”, cum a și recunoscut Irimescu, prin introducerea componentei verzi, element care aduce numai bătăi de cap fermerilor din toată Europa și în special a românilor, Organizația Mondială a Comerțului nu ar mai pune presiune pe organismele europene vizavi de sprijinul intern.
 
„Trebuie să știți cu toții că, la nivel internațional, există o presiune enormă pentru reducerea sprijinului intern, a sprijinului extern, a subvențiilor, în contextul în care, în Organizația Mondială a Comerțului (OMC), se consideră că subvențiile acordate pe plan intern și extern, la export, sprijin pentru firmele care exportă ș.a.m.d. distorsionează piața și concurența internaținonală”, a spus secretarul de stat. „ Ca urmare, și comisarul Cioloș, și Comisia Europeană (CE) au trebuit să găsească o soluție care să păcălească OMC-ul și partenerii internaționali. De aici, și introducerea componentei verzi care aduce numai bătăi de cap fermerilor din toată Europa și în special a românilor”.
 
Chiar dacă cei din afara UE critică sistemul de subvenții european, în actuala formă, acesta prezintă distorsiuni. În ceea ce ne privește, România este doar de câțiva ani în UE (din 2007) și, consideră Irimescu, nici acum n-a învățat încă foarte bine să-și cunoască drepturile. Darămite în ceea ce privește PAC 2020.
 
„Am discutat cu fermieri mari care nu știu ce drepturi au în perioada actuală, acum când PAC este mult mai simplă. Efectiv nu-și cunosc drepturile”, a declarat Achim Irimescu în cadrul conferinței Romanian Agribusiness Forum.
 
În loc de SAPS vom avea șase componente de plată, plafonare cu cântec sau plăți redistributive
 
În prezent, fermierii nu primesc decât o singură plată – SAPS-ul. Conform celor spuse de Irimescu, în viitor vor exista șase componente, adică șase belele pe capul fermierilor și al celor din Agenția de Plăți. „Asta spune de la sine. Practic, de șase ori s-au complicat lucrurile”, a declarat oficialul MADR. „Sigur, fiecare componentă, componenta verde, are trei cerințe și lucrurile sunt și mai complexe. Să nu mai menționăm ce înseamnă pentru Agenția de Plăți, ca sarcină, aplicarea viitoarei PAC. Vă imaginați că, va trebui să și controlăm ceea ce aplicăm și, de aici, la o complexitate și mai mare”.
 
Pe de altă parte, încă din Consiliul de Miniștri ai Agriculturii din iunie 2013 s-a stabilit o poziție fermă, vizavi de plafonarea plăților directe, de sumele care se pot muta dintr-un pilon în altul, respectiv de reintroducerea plăților cuplate de producție. Din păcate însă, nici până acum nu s-a luat o decizie vizavi de plafonare, cu toate că luni, 23 septembrie, are loc un alt Consiliu de Miniștri și chiar dacă, până acum, au avut loc tot soiul de trialoguri între Comisie, Parlament și Consiliu. Ca informație de culise, pentru a se forța o decizie în Consiliu, miniștrii ar putea fi lăsați fără tehnicieni, într-o sală goală.
 
„Chiar dacă Consiliul de Miniștri ai Agriculturii din UE au adoptat o poziție foarte fermă, Parlamentul European (PE) își dorește o plafonare de cinci la sută pentru plățile între 150.000 și 300.000 de euro și de 10 la sută peste 300.000 de euro. Aceasta ar fi o variantă. O altă variantă luată în calcul este cea cu 7,5 la sută peste 150.000 de euro”, a afirmat Achim Irimescu. „Germania (de Est – n.r.), care are ferme foarte mari ca și România, (...) de zeci de mii de hectare, se opune foarte serios acestei propuneri. Mai sunt și țările nordice care se opun pe principiul complicării lucrurilor – orice element nou introdus complică, desigur”, a mai zis Irimescu.
 
Dacă ar fi fost să se aplice propunerea inițială a CE, plafonarea ar fi trebuit să aibă un maximum între 150.000 și 200.000, 200.000 – 250.000, respectiv 250.000 – 300.000 de euro, cu reduceri de la 20 la 70 la sută (20, 40, 70 la sută și 100% peste 300.000 de euro). Nici aceasta n-ar fi fost o idee bună, în viziunea lui Irimescu: „Cu calculul înverzirii și plăților efectuate către stat, salariile ș.a.m.d., Agenția de Plăți ar fi avut o muncă de sisif, prin ținerea unor evidențe extrem de complexe și de laborioase”.
 
S-a dat plafonarea pe plată redistributivă
 
Potrivit spuselor lui Irimescu, după discuțiile vizavi de plafonare, la nivelul Consiliui de Miniștri s-a introdus un element nou, care nu exista la 1 ianuarie 2013 – plata redistributivă, față de care există discuții serioase, mai ales în România. 
 
Din cauza acestei propuneri, fermierii mari, din cele 12.000 de exploatații care produc pentru piață, vor pierde din subvenții. Franța a propus plăți mai mari pentru primele 50 ha, iar „copilul mai sărac” - România – a rămas cu doar 30 de hectare.
 
„Franța a solicitat ca, pentru fermierii cu până în 50 ha, să poată să acorde o plată mai mare. Sigur, și cine are 1.000 ha, pentru primele 50 ha primește o plată mai mare”, a zis Achim Irimescu. „În acest context, sigur că s-au avut în vedere și noile state membre dar, sigur, noi fiind copilul mai sărac, la noi s-au acceptat doar 30 ha, pentru că s-a zis că noi avem ferme mai mici”. 
 
Conforim spuselor secretarului de stat, analiza efectuată în urma discuției cu marii fermieri din România, a condus totuși la o concluzie, „cu acceptul agricultorilor”: tăierea a 7,5 la sută din plățile pentru „marii fermieri”, pentru tot ce este peste 30 ha, și să se dea plăți suplimentare. 
 
Irimescu: „Ar fi o greșeală încurajarea acordării de plăți suplimentare gospodăriilor între unu și cinci hectare”
 
„Făcusem noi calculul, ar fi venit 150 de euro, în medie, peste 30 ha și 177 de euro sub 30 ha. Am avut o discuție cu ministrul (Agriculturii, Daniel Constantin – n.r.) și, în opinia mea, facem o mare greșeală dacă încurajăm cu plăți suplimentare exploatații între 1 și 5 ha, pentru că acolo sunt 90 la sută dintre beneficiari dar, din păcate, ei sunt ferme de subzistență și semisubzistență”, a mărturisit presei, Achim Irimescu.
 
Și asta în contextul în care, la noi în țară, există doar 12.000 de ferme economic viabile, iar restul au mari probleme. Acest număr de exploatații utilizează 45% din terenul arabil al României și produc pentru piață, în mod clar. Însă, este de părere Irimescu, nici fermele mici nu trebuie totuși „omorâte”.
 
„Sigur, din motive, sociale, nu putem să omorâm fermele mici, Doamne-ferește, dar ar fi, în opinia noastră, o eroare să încurajăm menținerea lor în această formă. De aceea avem sprijin pentru tinerii fermieri, avem o mulțime de măsuri prin care să încurajăm fermele să se dezvolte ca dimensiuni economic viabile”, a zis Achim Irimescu. „Ca urmare, ideea ar fi să reușim să avem acceptul Consiliului, Parlamentului, și să acordăm plăți între 5 și 30 ha, plăți mai mari, dar între unu și cinci și peste 30 ha să acordăm, la fel, o plată diminuată. Rămâne de văzut dacă vom reuși. Sigur, altă variantă ar fi ca plafonarea să se lase la nivelul statului membru, cu flexibilitate în aplicare. Și, atunci, am face ceva de acest gen”, a conchis secretarul de stat.
 
Luni, 23 septembrie 2013, va exista un alt Consiliu de Miniștri. Rămâne de văzut ce decizie se va lua vizavi de plafonare sau plata redistributivă.
 
Ca element de noutate, într-o discuție informală de la sfârșitul conferinței, Irimescu a afirmat că propunerea celor de la RO PAC privind plățile directe sunt imposibil de transpus în realitate. Probabil că lucrurile se vor clarifica după Consiliul și după lansarea variantei de PNDR propusă de RO PAC, ambele în 23 septembrie.

Sursa:

recolta.eu
    
Data adaugarii: 19/09/2013 16:54:27
Numarul de comentarii: 0
CAUTARE:

Selecteaza o categorie:

Text:


Acum pe site:
Urmareste-ne pe:
Parteneri agro:
Targuri agro:
Parteneri turism: