Parteneri:
Prin intermediul unor interfete grafice intuitive, special concepute pentru a fi usor de utilizat, programul de gestiune si de vanzare POB Soft Retail este simplu de folosit oricare ar fi nivelul de instruire în domeniul comertului si IT.
Fiind format din 3 module: POB Server, POB Backofiice si POB Retail, suita POB Soft permite configurarea unor retele complexe.

La bordeiul din Godeanu, legende despre comori cu moș Nică

La bordeiul din Godeanu, legende despre comori cu moș Nică

Fiind crescut în această zonă binecuvântată de Dumnezeu,  din nordul județului Mehedinți, unde oamenii  încă mai păstrează tradițiile și obiceiurile, îmi doream din tot sufletul să întâlnesc un om dornic de a descoperi  încă necunoscutele date istorice și legende ale locului.

Și uite, că această dorință a mea a devenit realitate! Am întâlnit un împătimit al zonei  Plaiul Cloșani, un om deosebit, un dascăl în adevăratul sens al cuvântului, prof.dr. Cornel Boteanu.

Cum domnul profesor este un cunoscător al zonei , pe care o colindă si o răscolește de câte ori are ocazia, am hotărât o întâlnire cu un consătean de-al meu, un bătrânel de 88 de ani, mic de statură,dar bine clădit cum sunt oamenii de la munte, roșu în obraji și plin de viață, un om care din perioada copilăriei a cutreierat munții și peșterile din zonă, un om care deține multă informație, Nicolae Popescu (zis  mos Nică ).

Cum era și firesc poveștile reale ale lui moș Nică , nu puteau fi ascultate orinde. Profitând de o zi de weekend în care vremea a fost de partea noastră, am cutreierat puțin prin satul Obîrşia Cloşani si mai apoi în  Godeanu, aflat la poalele muntelui Vârful lui Stan,  la o distanță de 5 km de Obîrșia Closani și ne-am oprit la bordeiul aflat pe pământul lui  nea Costel Stoenescu.

Am rămas profund surprins , a fost ceva nou pentru mine, nu văzusem nicodată un bordei cu toate că locuiesc în zonă, nici nu știam de existența lui, însă și mai surprins am fost când am aflat că acest bordei era locul de adăpost al celor care au ajuns pentru prima dată în zonă, cei care au contribuit la apariția acestei comunități. Este vorba despre cei trei haiduci Danciu, Micșa și Trăilă, care au luminat cu spiritul lor neamul și l-au apărat cu viața .

Nu poate fi lăsat neremarcat efortul cu care aceste așezămite au fost făcute. La prima vedere nu poți crede că este făcut doar de mâna omului, care a muncit cu multă truda și sudoare, când nici nu se pomenise de vreo mașinărie, de ciment pentru zidit sau multe altele care pentru noi, astăzi sunt ceva obișnuit. Este de necrezut măiestria cu care fiecare piatră este așezată în zidul bordeiului, acoperit cu pământ și iarbă, încât nici nu-ți dai seama de la distanță de existența vreunei așezări.

Poveștile lui moș Nică nu s-au oprit la bordeiul celor trei haiduci.

Nu degeaba se spune că în zona de nord a Mehedinţiului,” eşti pe tărâmul celor 10 comori”. Moș Nică ne-a vorbit despre una dintre ele și poate cea mai importantă, tezaurul împărătesei austro-ungare Maria Tereza, care tulbură somnul celor împatimiți în căutarea comorilor.

Lumea subterană este una dintre cele mai mari surprize prin care podișul Mehedinți iese din anonimat.

Bogățiile ascunse atrag pe oricine asemenea unei forțe magnetice, fiind o lume a fabulației și a mitului.

In speranta ca cele relatate va vor starni curiozitatea in a afla cat mai multe informatii o sa alatur reportajul l urmator:  http://www.youtube.com/watch?v=lukES1AYUyw&feature=player_embedded

    
Data adaugarii: 24/01/2013 23:06:14
Numarul de comentarii: 1
multumim, echipa iarmarok
este extraordinara aceasta poveste! multumim, o vom promova pe masura!
Data adaugarii: 24/01/2013 23:08:35
CAUTARE:

Selecteaza o categorie:

Text:


Acum pe site:
Urmareste-ne pe:
Parteneri agro:
Targuri agro:
Parteneri turism: