Parteneri:
Prin intermediul unor interfete grafice intuitive, special concepute pentru a fi usor de utilizat, programul de gestiune si de vanzare POB Soft Retail este simplu de folosit oricare ar fi nivelul de instruire în domeniul comertului si IT.
Fiind format din 3 module: POB Server, POB Backofiice si POB Retail, suita POB Soft permite configurarea unor retele complexe.
EMAG

ECORNAREA CAPRINELOR

Ecornarea caprelor este importanta deoarece ajuta la reducerea violentei si evitarea unor accidente.

ECORNAREA CAPRINELOR Ecornarea caprelor este importanta deoarece ajuta la reducerea violentei si evitarea unor accidente.
Ecornarea se poate face prin urmatoarele moduri:
1. Ecornare cu inele de cauciuc - consta in aplicarea unor inele de cauciuc la baza cornului, acestea cazand singure dupa cca 3 saptamani. Inelele sunt mici in diametru, se pozitioneaza pe un cleste special, cu 4 picioruse, apoi se strang manerele clestelui. In acest moment piciorusele se departeaza, iar inelul se conduce la baza cornului si se elibereaza. Datorita faptului ca inelul incearca sa revina la dimensiunea initiala exercita presiune la baza cornului oprind circulatia sanguina, provocand caderea cornului. Se ecorneaza astfel animalele adulte in general. Se pot face crestaturi cu fierastraul pe locul unde urmeaza a fi aplicate inelele pt a grabi actiunea acestora. Deoarece provoaca suferinte mari aceasta metoda este interzisa in unele tari. Dupa caderea coarnelor trebuie atent supravegheata rana si dezinfectata pana se cicatrizeaza.
2. Metoda chirurgicala- se face doar de catre veterinari, cu anestezie si nu provoaca suferinte mari. Dezavantajul acestei metode ar fi costul relativ ridicat.
3. Ecornarea electrica- se face cu ajutorul unui aparat numit popular pistol de ecornare. Este metoda cu cele mai mici riscuri si eficienta crescuta daca este facuta corect. Se face doar la tineret. Cand apar mugurii cornitelor, tundeti parul de pe acestia, lasati aparatul sa se incalzeasca dupa precizarile producatorului, apoi ardeti mugurii cu atentie si rabdare. Daca nu au fost arse corect , coarnele vor creste, de obicei deformate, de aceea se recomanda atentie si rabdare.
4. Ecornarea chimica- se face cu ajutorul unui gel special sau a unui baton de soda caustica. Se ecorneaza astfel doar tineretul. Cand se simte aparitia mugurelui cornos se indeparteaza parul de pe acestia prin tuns sau ras, se dezinfecteaza lucul, apoi cu un brici sau briceag bine ascutit se taie pielea ca acopera mugurii. Apoi se aplica gelul sau batonul de soda. Inainte de a aplica solutia chimica , protejati ochii iedului cu crema speciala pt a preveni orbirea prin contactul ochilor cu solutie chimica. Folositi obligatoriu manusi de latex pt a nu va rani.
Din experienta mea, va sfatuiesc sa ecornati iezii prin metoda electrica deoarece este cea mai putin traumatizanta si prezinta cele mai mici riscuri.
NU cresteti la un loc tapi cu coarne si fara coarne. Cei cu coarne provoaca rani celor fara si ii vor bate continuu.

 

Aceste sfaturi sunt oferite de un practician, care in modestia dumnealui, ne-a specificat ca, cele de mai sus sunt activitati pe care le-a desfasurat efectiv. Pe aceasta cale ii multumim!

Mai multe pareri de specialitate gasiti aici https://www.facebook.com/CrestereaCaprelor

    
Data adaugarii: 03/07/2013 23:44:44
Numarul de comentarii: 0
CAUTARE:

Selecteaza o categorie:

Text:


Acum pe site:
Urmareste-ne pe:
Parteneri agro:
Targuri agro:
Parteneri turism: