Parteneri:
Prin intermediul unor interfete grafice intuitive, special concepute pentru a fi usor de utilizat, programul de gestiune si de vanzare POB Soft Retail este simplu de folosit oricare ar fi nivelul de instruire în domeniul comertului si IT.
Fiind format din 3 module: POB Server, POB Backofiice si POB Retail, suita POB Soft permite configurarea unor retele complexe.
EMAG

Casa Cartianu (Anul 1760)

Cula de la Cartiu

Cula Cartianu - turn modificat în casa fortificata Tip defensiva Data începerii constructiei 1760 Materiale Constructie de piatra si caramida Clasificare LMI GJ-II-m-A-09264 Cula Cartianu din satul Cartiu, judetul Gorj a fost construita în secolul al XVIII-lea (ridicata în 1760 – dupa cum arata documentele vechii familii a Cartienilor[1]) de ceausul Enache Cartianu, un boier foarte bogat, care a detinut peste 400 de hectare de teren în satul Cartiu.[2] Se afla la 12 km de Târgu Jiu. Desi initial a avut forma clasica a unei cule, de-a lungul timpului cladirea a suferit mai multe interventii, ajungând la forma unei case, stadiu în care se prezinta si astazi. Cladirea are un parter si doua etaje cu câte trei camere. Parterul usor îngropat, este alcatuit din doua beciuri boltite, cu intrari separate. Acestea sunt legate pe latura de est printr-o sala deschisa, având ca element de decor doua arcade masive din zidarie de piatra si caramida.[3] Zidurile groase sunt construite din bolovani de râu si piatra pâna la înaltimea de 1,2 m, peste acest nivel zidaria fiind realizata din caramida. În exterior exista pridvoare atasate pe toate laturile cladirii si doua scari exterioare din lemn. Primul etaj are, în jurul nucleului de trei încaperi, un pridvor amplu, întrerupt pe latura de est. La etajul al doilea, împartit în acelasi fel ca si primul, pridvorul este delimitat numai de stâlpi de lemn.[3] Aceste pridvoare care „îmbratiseaza“ casa (asa-zisele „sali din lemn“) au fost adaugate în 1821 pe o structura initiala de tip cula[1]. Cula este înregistrata în Lista monumentelor istorice din România/Gorj sub denumirea de Casa Cartianu cu codul LMI GJ-II-m-A-09264. Cula Cartianu a fost restaurata începând cu anul 1997, iar în anul 2004 s-a încheiat restaurarea, care a încercat sa redea cladirii o înfatisare cât mai originala. Din acel an, cula Cartianu gazduieste Muzeul de Etnografie si Arta Populara Gorjeana.[3] Prin Hotarârea 959 din 15 iunie 2004, publicata în Monitorul Oficial 565 din 25 iunie 2004, s-a trecut imobilul, monument istoric "Casa Cartianu", din domeniul public al statului ?i din administrarea Oficiului National al Monumentelor Istorice în domeniul public al judetului Gorj si în administrarea Consiliului Judetean Gorj.[4] O macheta a Culei Cartianu este expusa în holul Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu din Bucuresti, fiind considerata reprezentativa pentru arhitectura româneasca din secolul XVIII.[2]

Wikipedia, enciclopedia libera

 

    
Data adaugarii: 14/05/2013 22:48:11
Numarul de comentarii: 0
CAUTARE:

Selecteaza o categorie:

Text:


Acum pe site:
Urmareste-ne pe:
Parteneri agro:
Targuri agro:
Parteneri turism: