Parteneri:
Prin intermediul unor interfete grafice intuitive, special concepute pentru a fi usor de utilizat, programul de gestiune si de vanzare POB Soft Retail este simplu de folosit oricare ar fi nivelul de instruire în domeniul comertului si IT.
Fiind format din 3 module: POB Server, POB Backofiice si POB Retail, suita POB Soft permite configurarea unor retele complexe.

Casa Dosoftei

Este o constructie din a doua jumatate a secolului al XVII-lea, in care mitropolitul Dosftei a instalat in anul 1679 a doua tiparnita din Moldova.

Casa cu 3 fatade, cu ferestre arcuite si dreptunghiulare, cu pridvor deschis, cu coloane inalte si zvelte, cu foisoare taranesti, a fost restaurata intre 1966 si 1969. In august 1970 s-a deschis aici sectia de literatura veche a Muzeului Literaturii Romane.

Printre piesele importante ale muzeului se numara: un manuscris slavon din secolul al XIV-lea (aproximativ 1350-1380); un Liturghier tiparit de Macarie in 1508, prima tiparitura de pe teritoriul romanesc; Apostolul, cel mai vechi manuscris romanesc data (1559 –1560); cele mai vechi copii ale letopisetelor Tarii Moldovei de Grigore Ureche si Miron Costin; Cazania mitropolitului Varlaam, prima tiparitura in limba romana din Moldova (1643); Psaltirea in versuri (1673) a mitropolitului Dosoftei si o Evanghelie din 1682 ce a apartinut aceluiasi (cu insemnari autografe); o copie realizata de Al. Beldiman a Letopisetului Tarii Moldovei de Ion Neculce; un Hronograf din secolul al XVIII-lea ce a apartinut lui Mihai Eminescu, cu sublinierile poetului. De asemenea, macheta tiparnitei lui Dosoftei, colectii de icoane din secolele XVI – XVII.


Linga Casa Dosoftei a fost asezata, in 1975, statuia marelui carturar, lucrare a sculptorului Iftimie Barleanu.

    
Data adaugarii: 24/03/2013 14:49:49
Numarul de comentarii: 0
CAUTARE:

Selecteaza o categorie:

Text:


Acum pe site:
Urmareste-ne pe:
Parteneri agro:
Targuri agro:
Parteneri turism: