Parteneri:
Prin intermediul unor interfete grafice intuitive, special concepute pentru a fi usor de utilizat, programul de gestiune si de vanzare POB Soft Retail este simplu de folosit oricare ar fi nivelul de instruire în domeniul comertului si IT.
Fiind format din 3 module: POB Server, POB Backofiice si POB Retail, suita POB Soft permite configurarea unor retele complexe.

Ceramica de Sacel, Maramures

Ceramica de Sacel este unul din cele mai marcante, si în acelasi timp mai arhaice tipuri de ceramica traditionala din spatiul romanesc.

Ceramica de Sacel este unul din cele mai marcante, si în acelasi timp mai arhaice tipuri de ceramica traditionala din spatiul romanesc..

Este singurul centru din tara în care vasele rosii nesmaltuite se lustruiesc cu piatra, avand corespondenta numai în ceramica neagra din nordul Moldovei.

Ceramica de Sacel este arsa din lutul rosu, de foarte buna calitate, scos de la o mare adancime, din puturi de 10-15 m adancime..

Forma vaselor, elementele decorative si tehnicile de lucru sînt similare ceramicii dacice. Însa cuptorul în care ceramica se arde, datînd din anii 1700, se leaga de tipul cuptoarelor romane.

Ceramica de Sacel s-a produs într-o multitudine de forme: ulcioare, oale pentru lapte, ulcele pentru mosi, strecuratori, tigaite cu trei picioare, oale la galuste, blide, fideaua. Acestea erau lustruite cu piatra efectul decorativ fiind dat de vargile în zig-zag si liniile valurite, de culoare bruna obtinuta prin pisarea unui anume fel de piatra, si pictate cu pensula.

Acest tip de ceramica se facea pîna pe la jumatatea secolului XX în mai multe centre de pe Valea Izei, iar Sacelul avea nu mai putin de 9 olari. Acum mai este o singura familie care continua aceasta traditie.

În anii 1970 patrunderea produselor industriale parea sa dea o lovitura finala si acestui ultim punct de rezistenta. Producerea oalelor de lut fiind anevoioasa si costisitoare a fost abandonata, dar dupa cativa ani reluata la insistentele specialistilor etnografi, dar si stimulata de interesul în crestere al vizitatorilor pentru obiectele traditionale.

Lutul rosu de foate buna calitate, care sa asigure închiderea porilor fara smaltuire este tot mai greu de gasit si la adancime tot mai mare. Acest lucru micsoreaza si mai mult producerea acestui tip de ceramica, si asa limitata de posibilitatile unui singur olar de o trece prin toate etapele.

Chiar daca multe din vasele de Sacel produse acum ajung în posesia turistilor sau colectionarilor, ele sint înca mult folosite de taranii maramureseni deoarece îsi pastreaza calitatile care le-au facut cunoscute: robustetea si rezistenta la caldura, putand fi puse direct pe plita sobei sau, cum este tigaita cu trei picioare, chiar pe jar. 

 

Formatia folclorica "Izvorul Izei"

Ansamblul Izvorul Izei din Sacel este coordonat de prof. Grad Gheorghe. Costumatia este deosebit de veche prin croi. Totul este facut manual, nu este nimic sintetic, este numai lana, canepa si bumbac. Prin croi costumatia este veche de peste 200 de ani, costum autentic de Sacel. 

În Maramures fiecare comuna are costum specific. De la sat la sat difera imbinarea culorilor, pieptarul, sumanul, traista, panzaturile etc. Costumul de Sacel se evidentiaza prin simplitate si armonie.

Acest grup este deosebit de valoros cuprinzand un numar de aprox 50 de membrii, au un repertoriu bogat cuprinzand cantece pentru fiecare moment al anului (Craciun, Boboteaza, Paste, Rupt de sterpe). Are în repertoriu cantece religioase, cantece batranesti, obiceiuri de sezatoare, botejune si rupt de sterpe. O parte din membrii grupului fac parte si din corurile celor doua biserici din Sacel. Membrii grupului au varste cuprinse între 14 si 80 de ani, cu precadere tarani.

Membrii ansamblului au scos la lumina de pe fundul lazilor de zestre, hainele purtate de bunicii si strabunicii lor. Costumatia este deosebita si unica totodata. Totul este facut manual din fibra naturala (canepa, lana, bumbac) iar pieptarul si opincile sunt din piele.

 

Daca ti-a placut acest obicei da-ne un like sau distribuie pe facebook!....sau adauga si tu un obicei din zona ta !

 

    
Data adaugarii: 03/07/2013 21:05:59
Numarul de comentarii: 0
CAUTARE:

Selecteaza o categorie:

Text:


Acum pe site:
Urmareste-ne pe:
Parteneri agro:
Targuri agro:
Parteneri turism: