Parteneri:
Prin intermediul unor interfete grafice intuitive, special concepute pentru a fi usor de utilizat, programul de gestiune si de vanzare POB Soft Retail este simplu de folosit oricare ar fi nivelul de instruire în domeniul comertului si IT.
Fiind format din 3 module: POB Server, POB Backofiice si POB Retail, suita POB Soft permite configurarea unor retele complexe.

Traditie si cultura in comuna Cociuba Mare

De la “cociubele” din vremuri trecute s-a trecut azi la case frumoase si bine intretinute

Referindu-ne la traditie si cultura in comuna Cociuba Mare putem spune ca oameni acestui pamant au creat de-a lungul istoriei valori deosebite ,unele pastrate intacte altele partial.Peisajul comunei a fost mereu altul,comuna este inconjurata de aurul holdelor de griu si verdele padurii.De la “cociubele” din vremuri trecute s-a trecut azi la case frumoase si bine intretinute.De la "poale”,zadie”,cioareci”si “opinci”azi locuitori au straie moderne. Ocupatiile traditionale de pe teritoriul comunei vin sa argumenteze inca o data in plus continuitatea de locuire a romanilor pe aceste meleaguri.Se practica si in prezent toate indeletnicirile stravechi pe care oameni locului nu le-au parasit niciodata. Dovada nu numai urmele de cultura materiala sau relatarea izvoarelor scrise si treminologia referitoare la ocupatii si la produsele muncii lor.Termenii referitori la lucrarea pamantului,cresterea vitelor,mestesugurile si produsele acestora sint de origine latina sau traco –daco –getica.Ex.grapa,caier,gardina,vatra,etc.La toate acestea se adauga si un lant intreg de “cimpuri” si “dealuri “.Ex.Cimpelul Delii,Dealul Buzasului,etc. Ocupatia de baza este cultivarea porumbului.

A doua ocupatie a locuitorilor a fost si este cresterea animalelor.In vremurile noastre majoritatea oamenilor isi dau copii la scoli. Putem spune citeva cuvinte si despre creatiile literare care fac parte din cultura cociubanilor.In repertoriul culturii populare un loc deosebit il ocupa creatiile epice si lirice cum ar fi: cintecul istoric,balada,cintecele de claca si sezatoare,strigaturile si basmele.Continutul acestora prezinta aspecte din viata omului,lupta pentru eliberare si momente istorice.Intr-un mare numar de creatii orale se reflectau lipsurile materiale,saracia generala care-I facea pe oameni sa ia calea batatorita a tarii pentru a-si putea plati visurile,ex.cintecele iancului in diferite variante. Izvoarele istorice arata ca in 1932 ASTRA a organizat la Tinca o mare manifestare cultural artistica unde au participat formatii artistice din comuna Cociuba Mare. In comuna exista a biblioteca a carei activitate este coordonata si sprijinita de Consiliul Local. In perioada dinainte de 1990 in comuna exista o sectie de impletituri,brutarie,atelier de reparatii incaltaminte,frizerie,fierarie,dar acum meseriile practicate in acestea sint de domeniul trecutului,cu toate ca ar fi necesar

Daca ti-a placut acest obicei da-ne un like sau distribuie pe facebook!....sau adauga si tu un obicei din zona ta !

 

    
Data adaugarii: 05/05/2013 21:14:05
Numarul de comentarii: 0
CAUTARE:

Selecteaza o categorie:

Text:


Acum pe site:
Urmareste-ne pe:
Parteneri agro:
Targuri agro:
Parteneri turism: