Parteneri:
Prin intermediul unor interfete grafice intuitive, special concepute pentru a fi usor de utilizat, programul de gestiune si de vanzare POB Soft Retail este simplu de folosit oricare ar fi nivelul de instruire în domeniul comertului si IT.
Fiind format din 3 module: POB Server, POB Backofiice si POB Retail, suita POB Soft permite configurarea unor retele complexe.

Obiceiul - Udatul Ionilor - Talmacel, Sibiu

Satul Talmacel insa se poate mandrii cu un frumos obicei caruia i sa dus vestea si peste hotare, si anume "Udatul Ionilor".

Asemeni multor orase ale secolului XXI, si Talmaciu a pierdut o mare parte din traditiile si obiceiuerile sale. Atat timp cat a existat o poulatie germana in numar mare (inainte de 1985), acestia organizau un bal mascat si o parada traditionala pentru aceasta etnie, dar si pentru conlocuitorii lor romani, cu ocazia sarbatoririi zilei recoltei, in luna octombrie.

S-a pastrat din fericire frumosul obicei al colindatorilor de craciun, in special copii, care colinda in ajun casele oamenilor cu urari de bine. Exista inca un frumos obicei de Rusalii, cand la portile fetelor nemaritate se pun mesteceni. Un obicei importat de la etnia germana, care insa a rezistat cu succes si la populatia romana, este stropitul cu parfum al fetelor si femeilor a doua zi de paste de catre copii, in schimbul oualor rosii de Paste.

Satul Talmacel insa se poate mandrii cu un frumos obicei caruia i sa dus vestea si peste hotare, si anume "Udatul Ionilor". Acest obicei are loc in 7 ianuarie a fiecarui an, de ziua Sfantului Ioan. Totul incepe in dimineata rece a zilei respective, cu o slujba la biserica, dupa care, localnicii imbracati in haine traditionale romane, si avand care si cai impodobiti care de care mai frumos, se indreapta spre raul care strabate localitatea.

Aici prima persoana care este botezata in rau este preotul, si pe urma, tinerii care poarta numele Sfantului Ioan, sunt inmuiati in apa rece a raului, pentru a fi feriti de rele si pentru a fi ocrotiti de sfantul care le patroneaza numele. Acest obicei este extrem de vechi, de origine precrestina, spre deosebire de marea majoritate a altor obiceiuri care deriva din sarbatorile barbare.

 

 

Daca ti-a placut acest obicei da-ne un like sau distribuie pe facebook!....sau adauga si tu unul!

    
Data adaugarii: 04/05/2013 13:53:31
Numarul de comentarii: 0
CAUTARE:

Selecteaza o categorie:

Text:


Acum pe site:
Urmareste-ne pe:
Parteneri agro:
Targuri agro:
Parteneri turism: