Parteneri:
Prin intermediul unor interfete grafice intuitive, special concepute pentru a fi usor de utilizat, programul de gestiune si de vanzare POB Soft Retail este simplu de folosit oricare ar fi nivelul de instruire în domeniul comertului si IT.
Fiind format din 3 module: POB Server, POB Backofiice si POB Retail, suita POB Soft permite configurarea unor retele complexe.

Obiceiuri si traditii specifice zonei - Amara, Ialomita

Sarbatorile Pascale , sarbatorile prilejuite cu ocazia Nasterii Domnului au ramas cele mai importante sarbatori ale comunitatii

Referitor la traditiile existente la nivelul comunitatii locale , este greu sa afirmam ca exista o colectivitate traditionala. Exista partial tendinta de a pastra obiceiurile vechi, partial adaptarea unor obiceiuri provenite din alte zone. Apropierea de orasul Slobozia , contactul cu alte persone din alte zone datorita caracterului turistic al localitatii , provenienta locuitorilor din regiuni total diferite au dus la un anume "amestec" de obiceiuri.

 Schimbarile socio-demografice prin care a trecut localitatea au antrenat si schimbari ale obiceiurilor si traditiilor , folclorului, schimbari in ceea ce priveste acceptarea si receptarea a ceea ce este traditional , ceea ce este modern, contemporan.

 Sarbatorile Pascale , sarbatorile prilejuite cu ocazia Nasterii Domnului au ramas cele mai importante sarbatori ale comunitatii , desi s-au produs unele modificari ale continutului , s-au adaptat modele inexistente ("Capra" spre exemplu se pare ca nu exista in urma cu 50-60 de ani, acest "imprumut" fiind pus pe seama televizorului.).In dimineata zilei de dinaintea Craciunului se merge cu "Buna dimineata la Mos Ajun". De obicei copiii sunt cei care pastraza acest obicei. A doua zi de Craciun grupuri de colindatori merg cu "Steaua" sau "Capra".In ajun de Anul Nou tinerii din localitate merg cu "Plugusorul", obicei pastrat din batrani.

 In ziua de Boboteaza , intreaga localitate este la biserica unde se savarseste Slujba Agheasmei celei mari si Sfintirea apei. La sfarsitul slujbei este asteptat "botezul cailor". Rand pe rand sanii si carute trec prin fata preotului care stropeste cu apa sfintita animalele. Slujba de sfintire si botezul cailor sunt urmate de intrecerile de sanii , carute, cai, iar castigatorii sunt premiati de Consiliul Local.

 Prima mare sarbatore dinaintea Sfintelor Pasti o reprezinta Floriile. Se aduce acasa salcie sfintita si se pune la icoane pentru binele casei.

 Pentru Pasti exista un adevarat calendar respectat candva cu strictete. Ouale erau vopsite in Joia Mare ; vinerea se tinea post negru si se cocea cozonacul , iar participarea la deniile din Saptamana Mare isi avea locul si rostul ei in viata comunitatii. Acest calendar se pastreaza si astazi , insa incarcatura spirituala s-a estompat , datorita pendularii intre traditional si modern determinate de dezvoltare si noile contexte socio-culturale.

 

Daca ti-a placut acest obicei da-ne un like sau distribuie pe facebook!....sau adauga si tu unul!

 

    
Data adaugarii: 19/06/2013 21:09:13
Numarul de comentarii: 0
CAUTARE:

Selecteaza o categorie:

Text:


Acum pe site:
Urmareste-ne pe:
Parteneri agro:
Targuri agro:
Parteneri turism: