Parteneri:
Prin intermediul unor interfete grafice intuitive, special concepute pentru a fi usor de utilizat, programul de gestiune si de vanzare POB Soft Retail este simplu de folosit oricare ar fi nivelul de instruire în domeniul comertului si IT.
Fiind format din 3 module: POB Server, POB Backofiice si POB Retail, suita POB Soft permite configurarea unor retele complexe.

Obiceiuri si folclor - Rodna, Bistrita

boabe de grau aruncate de catre socacita deasupra mirilor la intrarea acestora în sala de nunta dupa care se da miresei o paine în care este înfipt un cutit

Colindatul - se colinda în ajunul Craciunului si al Anului Nou iar de Boboteaza colinda numai etnia rroma.

Plugusorul - are loc în ajunul Anului Nou si este un obicei strans legat de tema plugaritului adica a începutului aratului si prin aceasta el a reprezentat chiar practica magica a primei brazde.

Alduitul - sfarsitul (încheierea) urarilor de fericire si sanatate facute în Ajunul Anului Nou, facut de catre copii (considera?i cei mai puri membri ai comunitatii).

Datini de Anul Nou:

-calendarul de ceapa, creanga de mar, usile deschise si focul nestins, batutul talgerelor, legatul parilor, razimatul lemnelor, cunoasterea ursitului în oglinda sau apa, legatul socului, farsanul.

Obiceiuri de nunta

În ceremonialul nuntii întalnim graul sub diferite forme (Cununa graului):

-colacei asezati între clopotei la steagul de nunta

-spice de grau în steagul de nunta

-colacii de cununie ce se tin de catre taroste deasupra capului mirilor în timpul cununiei in biserica

-boabe de grau aruncate de catre socacita deasupra mirilor la intrarea acestora în sala de nunta dupa care se da miresei o paine în care este înfipt un cutit

-gaina nasilor este înfipta cu picioarele într-o paine si cu aceasta se striga la gaina

-dupa ce se rupe gatul gainii si se pun banii în cioc, gatul gainii se înfige într-o paine si se da socacitei drept rasplata pentru strigatura la gaina.

 

Daca ti-a placut acest obicei da-ne un like sau distribuie pe facebook!....sau adauga si tu unul!

    
Data adaugarii: 10/06/2013 13:18:16
Numarul de comentarii: 0
CAUTARE:

Selecteaza o categorie:

Text:


Acum pe site:
Urmareste-ne pe:
Parteneri agro:
Targuri agro:
Parteneri turism: