Parteneri:
Prin intermediul unor interfete grafice intuitive, special concepute pentru a fi usor de utilizat, programul de gestiune si de vanzare POB Soft Retail este simplu de folosit oricare ar fi nivelul de instruire în domeniul comertului si IT.
Fiind format din 3 module: POB Server, POB Backofiice si POB Retail, suita POB Soft permite configurarea unor retele complexe.

Comuna Ileanda - Traditiile si obiceiurile

Traditiile si obiceiurile sunt pastrate din mosi-stramosi

Traditiile si obiceiurile sunt pastrate din mosi-stramosi. Sarbatorile religioase sunt respectate, oamenii se îmbraca cu ce au mai frumos si merg la biserica, de asemenea cei mai multi respecta cu strictete zilele de post.

 

În ajunul de Craciun, copii obisnuiesc sa colinde în cete pe la casele gospodarilor, unde primesc colaci, nuci, mere si bani. Cei mai mici obisnuiesc sa umble cu un bat în care adauna colacii si cu traista pe umar pentru celelalte produse. Cei mai mari, elevii de gimnaziu, umbla cu "Steaua", în grupuri de cate trei si pe care o împodobesc cat mai frumos, tinerii umbla cu "Irozii" (o mica piesa de teatru), iar romii umbla cu "Turca" (asemanatoare cu capra din Muntenia si Moldova) împodobita cu toale si betele. Ceilalti locuitori tineri trecuti de 15 ani, adulti si maturi colinda de la o casa la alta. 

 

În ajunul Anului Nou se umbla cu "Plugusorul" iar romii cu "Turca".

 

De Pasti, în Noaptea Învierii, din fiecare casa oamenii se îndreapta spre biserica pentru a sarbatorii Învierea Domnului si a lua "Pastele" sfintit în fata lor si donat de catre unul dintre gospodarii satului.

A doua zi de Paste barbatii, tineri si batrani, merg sa "ude" florile satului. Un obicei care s-a pierdut a fost acela din a 2-a zi de Pasti, cand la biserica veche, zisa "a ginerilor" erau niste pietre mari unde se adunau familiile înrudite si petreceau.

 

De asemenea, mai sunt cateva obiceiuri din trecut care prea putin se pastreaza astazi: "claca de pene" si "torsul de lana", cand femeile se adunau mai multe la o casa, unde povesteau, cantau si se ospatau. Un alt obicei pastrat la Rastoci este "cununa", o sarbatoare a recoltatului cerealelor.

 

Vechile obiceiuri de nunta: "chematul la nunta" de catre cativa tineri "chematori" îmbracati în costume nationale cu steaguri si stergare este înlocuit astazi prin invitatii tiparite. Dar cu ocazia nuntilor s-a mai pastrat "cantecul gainii"– o gaina frumos împodobita, cand una sau doua femei pricepute, o duc la masa mirilor si nasilor cu cantece si piuituri si care-si cer plata de la nasi. Tot la nunti se practica "furatul pantofului miresei", care de asemenea cand este gasit trebuie platit.

 

Daca ti-a placut acest obicei da-ne un like sau distribuie pe facebook!

    
Data adaugarii: 03/05/2013 13:52:22
Numarul de comentarii: 0
CAUTARE:

Selecteaza o categorie:

Text:


Acum pe site:
Urmareste-ne pe:
Parteneri agro:
Targuri agro:
Parteneri turism: