Parteneri:
Prin intermediul unor interfete grafice intuitive, special concepute pentru a fi usor de utilizat, programul de gestiune si de vanzare POB Soft Retail este simplu de folosit oricare ar fi nivelul de instruire în domeniul comertului si IT.
Fiind format din 3 module: POB Server, POB Backofiice si POB Retail, suita POB Soft permite configurarea unor retele complexe.
EMAG

Folclor, traditii si obiceiuri - Negreni, Cluj

Multe obiceiuri au fost legate de ocupatiile taranilor: munca la camp sau la padure, pastoritul, constructia caselor, pregatirea canepii sau a lanii pentru confectionarea imbracamintii

Manifestari traditionale. Acum, la inceputul celui de-al treilea mileniu, tot mai multe obiceiuri si traditii folclorice se restrang si intra in memoria pasiva a locuitorilor.

Multe obiceiuri au fost legate de ocupatiile taranilor: munca la camp sau la padure, pastoritul, constructia caselor, pregatirea canepii sau a lanii pentru confectionarea imbracamintii. Pentru astfel de activitati, inca din perioada cand predomina economia naturala si apoi industria casnica, s-a statornicit o forma de executare rapida a unor lucrari printr-o forma de intrajutorare numita claca.

Manifestarea cultural-artistica "Fii satului" a intrat in traditie, a fost organizata a II-a editie. In multitudinea traditiilor, "Targul coaselor" (marcheaza inceputul cositului) si "Targul de toamna de la Negreni" reprezinta cele mai spectaculoase evenimente cu aspect comercial de peste an. Pe langa manifestarile folclorice, traditionalele evenimente atrag comercianti din toate zonele tarii si turisti interesati de diferite articole de port popular, artizanat, articole de mobilier vechi etc.

 

Obiceiurile de iarna. Dintre obiceiurile de iarna, claca de tors s-a practicat in toate satele si cu unele elemente caracteristice. In timpul clacii femeile cantau, neaparat si "Hora clacii" si "Cantecul clacii de tors". Obiceiurile de iarna pastreaza trasaturi stravechi, printre acestea datinile sarbatoririi Craciunului sunt cele mai active si mai bine conservate produse etno-folclorice.

Formatia de colindatori, instruita multa vreme de dascalul Valer But (fost primar al comunei Ciucea si omul de numele caruia se leaga infiintarea comunei Negreni prin desprinderea unor sate de comuna Ciucea), este o prezenta permanenta la concursul "Colind Iancului", o ampla manifestare folclorica ce se desfasoara la Cluj-Napoca in preajma sarbatorilor de iarna.

 

Viata cultural-artistica (obiceiuri folclorice, traditii) s-a desfasurat si prin caminul cultural. Primul camin cultural este atestat in localitatea Bucea printr-un proces verbal de construire din anul 1939, iar un numar de 72 de localnici erau inscrisi in acea perioada ca membrii ai caminului cultural.

In prezent, pe langa caminul cultural din satul Negreni (modernizat), in satul Bucea exista "Casa de Cultura", o frumoasa cladire inaugurata in anul 2003 si construita prin abnegatia localnicilor mobilizati de preotul Mircea Dejeu, cu sprijinul Consiliului local si cel oferit de localitatea Lorch - Hessen (Germania).

Caminele culturale ofera localnicilor, si nu numai, conditii optime pentru sustinerea unor spectacole oferite de artisti amatori sau profesionisti, pentru desfasurarea unor evenimente ca: serbarile scolare, nunti, botezuri etc.

Globalizarea si cresterea economica, dezvoltarea sociala si procesul tehnologic au un impact direct asupra elementelor structurale si asupra functiilor sectorului culturii. 

 

    
Data adaugarii: 29/04/2013 22:07:41
Numarul de comentarii: 0
CAUTARE:

Selecteaza o categorie:

Text:


Acum pe site:
Urmareste-ne pe:
Parteneri agro:
Targuri agro:
Parteneri turism: